11⦁12 Mayıs Ana Sınıfı ve İlkokul Kabul Süreci
Hemen Başvur
11 Mayıs Ortaokul ve Lise Öğrenci Kabul Sınavı
Hemen Başvur
Okul Tanıtım Turu
Hemen Başvur
NUN Okullarında Çalışmak İçin
Hemen Başvur

Prof. Dr. M. Bilge Demirköz NUN Okullarındaydı

UNESCO ödüllü bilim kadını Prof. Dr. M. Bilge Demirköz, “Akademisyenler Dersimizde” kapsamında lise öğrencilerimizle bir araya geldi. Hayatının amacının evreni anlamak olduğunu söyleyen astrofizikçi, uzay biliminin ve gerçekleştirdikleri projelerin topluma dönük faydalarından söz etti.  

Uzay bilimlerinin öğrencilerimizin yoğunlaştıkları ve ilgi duydukları ünitelerden biri olması sebebiyle “Akademisyenler Dersimizde” etkinlik dizimizin Nisan ayı konuğu, ODTÜ Fizik Bölümü hocalarından Prof. Dr. M. Bilge Demirköz’dü. “UNESCO Uluslararası Yükselen Yetenek” ödülünün sahibi astrofizikçi, bugün lise öğrencilerimizle bir araya geldi.

Konuşmasına “Temel bilimler olmadan uygulamalı araştırmalar olmaz.” sözleriyle başlayan bilim kadını, şimdiye kadar gerçekleştirdikleri tüm projelerde buna özellikle dikkat ettiklerini paylaştı. “Evrenin keşfedilmek üzere yaratıldığına inananlardanım.” diyen Demirköz, on beş kişilik ekibiyle yürüttüğü projelerinin hedeflerini açıklamak için çeşitli tanımlara başvurdu. Kozmik ışınlar, parçacık fiziği, kara madde ile karanlık madde arasındaki farklar, elektromanyetik kuvvet gibi alanıyla ilgili pek çok terimi lise öğrencilerimize ulaşacak bir dille açıkladı.

Nazım Hikmet’in “Stronsium 90 yağıyormuş/ ota, süte, ete/ umuda, hürriyete/ kapısını çaldığımız büyük hasrete./ Kendi kendimizle yarışmadayız, gülüm./ Ya ölü yıldızlara hayatı götüreceğiz,/ Ya dünyamıza inecek ölüm.” dizelerini alıntılayan Demirköz, hayatı boyunca sorduğu “Evreni anlamanın topluma dönük faydaları nelerdir?” sorusunu bir kez daha yineledi. Ardından uzay çalışmalarının halk nezdindeki karşılığını ve yararlarını açıkladı. Bu yararlar arasında, atmosferdeki karbondioksit oranını ya da küresel ısınmayı takip etmeyi, GPS uyduları ile yer ve zaman bilgisine erişmeyi ve TÜRKSAT uyduları ile televizyon yayını yapılmasını sıraladı.

Kendi projeleri kapsamında millî uydularımıza radyasyonun etkilerini takip ederek ve dört kutuplu mıknatıs üreterek bilime katkı sunduklarından bahseden astrofizikçi, tüm bunları on beş kişilik ekibiyle birlikte yapmanın gururuna ve ekip çalışmasının önemine vurgu yapıp öğrencilerimizin sorularını cevaplayarak konuşmasına son verdi.

Placeholder Placeholder Placeholder