10 Ağustos Ana Sınıfı ve İlkokul Kabul Süreci
Hemen Başvur
10 Ağustos Ortaokul ve Lise Öğrenci Kabul Sınavı
Hemen Başvur
Okul Tanıtım Turu
Hemen Başvur
NUN Okullarında Çalışmak İçin
Hemen Başvur

OKKA: Görmüyorum Deme Klavyemi Dene

2019-2020 eğitim öğretim yılında okulumuzda hazırladığımız toplum projemizle TEKNOFEST 2020 kapsamında düzenlenen İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışmasına Sosyal İnovasyon kategorisine “Görmüyorum Deme Klavyemi Dene” isimli projemizle katılım sağladık.

Projemizin amacı Görme fonksiyonunu tamamen ya da kısmen yitirmiş çocukların, Braille alfabesini eğlenerek ve kolayca öğrenmelerini sağlamak için geliştirdiğimiz bu proje, Braille alfabesini bir oyunla öğretmektedir.

Öğrenme çağının başında olan görme engelli çocuklar bizler gibi kolay öğrenememektedirler. Görme engelli insanların Braille alfabesine ilk kez başlarken birçok zorluk yaşadığı bilinmektedir. Bu yüzden öğrenme sürecinde zorluklar yaşayan bu çocukların, öğrenmelerine katkı sağlamak ve başkalarının yardımına ihtiyaç duyamadan öğrenebilmelerini kolaylaştırmak için böyle bir proje tasarladık.

Projemizi hayata geçirirken temin ettiğimiz klavyenin tuşları Braille alfabesine göre Tinkercad programı kullanılarak 3 boyutlu olarak tasarladık. Tasarladığımız tuşları 3 boyutlu yazıcı ile ürettik ve klavyeye monte ederek klavyenin Braille alfabesine göre dönüşümü sağladık. Klavyenin tasarımını desteklemek ve kullanıcının eğitimini sağlamak amacıyla Mblock programı ile bir oyun kodladık. Kodladığımız oyunun amacı, kullanıcının harf ve rakamları oyun yoluyla öğrenmesini ve pekiştirmesini sağlamaktır.

Hazırlanan yazılım iki etaptan oluşmaktadır. Birinci etapta kullanıcı klavyedeki tuşlara bastığında bilgisayardan o harf sesli olarak ifade edilir. İkinci etapta ise kullanıcının bilgisayardan sesli olarak ifade edilen tuşa basması istenir. Doğru tuşa basarsa alkış sesi duyulur, yanlış tuşa basarsa yanlış sesi ve tekrar denemelisin mesajı duyulur.

Öğrenci oyuna başlamadan önce tuşlara bastığında harfleri ve rakamları dokunarak hissedebileceği gibi,  bu harf ve rakamlara karşılık gelen sesleri de dinleyebilecektir. Bu oyunda öğrenciye rastgele bir harf ya da rakam seslendirilecek, ardından öğrencinin sesini duyduğu harf ya da rakama karşılık gelen doğru tuşa basması hedeflenmektedir. Doğru tuşa basan öğrenci, oyuna devam etmesi için, yanlış tuşa basan öğrenci ise doğrusunu öğrenmesi ve tekrar denemesi için teşvik edilmektedir.

Projemizi herkese açık olarak bir internet sitesi üzerinden paylaşarak ihtiyacı olanların ücretsiz erişimine sunduk. İhtiyaç duyanlar hizmet alarak, STL dosyalarını paylaşmış olduğumuz klavye tuşlarının 3D baskısını alarak kendi temin ederek herhangi bir klavyeye takabileceklerdir. Ardından yine internet sitesi üzerinden paylaştığımız oyun yazılımı sayesinde kullanabileceklerdir. Aynı sitede gerekli donanımlar listelenecek ve açık kaynak kodu kullanıcılara ücretsiz olarak verdik. Mevcut video paylaşım sitelerinde yer alan DIY(do it yourself-kendin yap) kanallarında olduğu gibi ürünün yapım aşamaları görme engelli bireylerin erişimine sunulmuştur.

Bu bağlantıyı kullanarak gerekli tüm kaynaklara erişim sağlayabilirsiniz.

 

Placeholder Placeholder Placeholder