10 Ağustos Ana Sınıfı ve İlkokul Kabul Süreci
Hemen Başvur
10 Ağustos Ortaokul ve Lise Öğrenci Kabul Sınavı
Hemen Başvur
Okul Tanıtım Turu
Hemen Başvur
NUN Okullarında Çalışmak İçin
Hemen Başvur

Öğrencilerimiz Deneyim Programıyla Hayatı Tanıdılar

Öğrencilerimizin yaz tatillerini daha verimli hale getirmek için bu yaz “Deneyim Programını” başlattık. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri program ile hayatla tanıştılar. Program sayesinde sorumluluk aldılar, sosyal ve iletişim becerilerini geliştirdiler.

Deneyim programları, öğrencilerin farklı iş alanlarını yakından gözlemleyebilecekleri, bire bir müşteriler ve çalışanlarla iletişimde olacakları, o alandaki işleri öğrenmelerine imkân sağlayacak çalışmalar gerçekleştirecekleri, sorumluluk alacakları, verilen görevleri yerine getirecekleri şekilde planlandı.

Deneyim programları öğrencilerin hayatın içine girerek okul dışında bir ortamda tecrübe kazanmalarını sağlamak üzere oluşturuldu. Üretimin bir parçası olan öğrencilerin hayata bakış açısı gelişeceğinden ve insanlığa yararlı faaliyetler yürütmek konusunda kendisini güçlü hissedeceğinden hareketle planlanan bu deneyim programlarıyla öğrencilerimiz, iş hayatına tam olarak atılmadan önce ileride nasıl bir ortamda çalışıldığını görme fırsatı edindiler. Böylece sosyal ve iletişim becerileri gelişti. İnsanlarla okul dışında da diyalog kurmayı kavradılar. 

Ortamı gözlemleyerek hangi departmanın, hangi pozisyonun uygun olduğunu anlama şansları oldu. Kariyerlerine yön verme fırsatı sunan bu durum öğrencilerin gelecek tasarımına olumlu etki yaptı. Öğrencilerimiz, hayalini kurduğu kariyerin gerçek hayatta uygun olup olmadığını da gözlemleme fırsatı yakaladılar. Okulda öğrenilen teorik bilgi deneyim programıyla pratiğe döküldü. Öğrenciler, yapılan en ufak bir hatanın bile nelere yol açabileceğini yerinde öğrendiler. Profesyonel iş hayatına ilk adımlarında edindikleri bilgi ile kendilerine olan güven duyguları arttı.

Program ile ilgili açıklamalarda bulunan NUN Okulları ARGE Koordinatörü Tuğba Ece; “Öğrencilerimiz bu program kapsamında sorumluluk aldılar, sosyal ve iletişim becerilerini geliştirdiler, iş yönetiminin ve işbirliğinin nasıl olduğunu, meslek dalına ait iletişim kurallarının ve dilinin nasıl olması gerektiğini gözlemlediler. Deneyim programlarımız; grafik-tasarımdan ahşap atölyesine, işitme ve görme engelliler okullarından huzur evlerine, mahalle bakkalının yanında çalışmaktan botanik parkta bitkileri tanımaya kadar geniş bir yelpazede gerçekleşti. Baykar Makina’da teknoloji tasarımı üzerine gözlem yapan da oldu, Birleşmiş Milletler’de çalışma fırsatı yakalayan da… Bankalardan reklam ajanslarına, teknoloji şirketinden bilim merkezine birçok farklı alandaki çalışma tecrübesini gözlemleme fırsatı bulan öğrencilerimiz, gelecek yaşantılarındaki meslek tercihleri hakkında da bilgi edindiler. Öğrencilerimiz bu tecrübelerini yaptıkları sunumlar ile bizlerle paylaştılar. Bu sunumlardan hareketle ileriye dönük planlamalarımızı yapmaya şimdiden başladık.” şeklinde konuştu.

Deneyim programları kapsamında bir kebap restoranında 5 gün boyunca iş hayatını tecrübe eden 4. sınıf öğrencimiz Ahmet Emir; “işin ve çalışmanın ne demek olduğunu, paranın değerini, emek sarf etmenin zorluğunu anladım. Gidip yemek yediğimiz yerlerde ne kadar çok insanın emek sarf ettiğini gördüm. Kazandığım parayı sosyal sorumluluk projeleri için kullandım. İşe giderken otobüs ve metroya bindim. Artık toplu taşımayı tek başıma kullanabiliyorum.” Diyerek programın kendi hayatına olan etkisini anlattı.

Program ile birlikte Baykar Makina’da teknoloji tasarımı konusunda tecrübe kazanan Elanur, “Teknoloji tasarımının 21. yüzyılın en önemli iş kollarından biri olduğunu biliyordum. Her zaman mühendis olmanın hayalini kurdum. Hayalini kurduğum bir mesleği yerinde görmek ve oradaki insanların tecrübelerinden yararlanmak beni çok mutlu etti. Gelecekteki meslek hayatımda bu yaşadığım tecrübenin çok büyük artılarının olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

10. sınıf öğrencimiz Beyzanur da deneyim programı tecrübesini bir veteriner kliniğinde yaşadı. “Hayvanlarla yakın olmak, onların dertlerine ve sıkıntılarına yardımcı olmak beni çok mutlu etti. Gezegenimizi beraber paylaştığımız dostlarımıza daha fazla yardımcı olabilmek için ileriki yaşantımda da bu mesleği seçebilir.” şeklinde düşüncelerini ifade etti. Bir diğer 10. sınıf öğrencisi Sueda ise Birleşmiş Millet’de programı deneyimleyenlerden. “Yeni tanıştığım kişilerle iletişim kurmakta zorlanıyordum. Bu deneyim sayesinde kolay iletişim kurabilmeye başladım. Farklı milletlerden insanları tanıyarak insanlık yararına çalışmanın verdiği mutluluğu hissettim. Çalışma hayatının sabır ve metanet gerektiren bir süreç olduğunu anladım. Daima güler yüzlü olmanın çalışma hayatı için önemini kavradım. İnsanlığın yararını işler yapmak konusunda daha da cesaretlendim.” cümleleriyle tecrübesini anlattı.

NUN Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tamer Yılmaz bu programla birlikte NUN Okulları öğrencilerinin özgüven kazandıklarının altını çizerek, “Bu tür çalışma tecrübeleri öğrencilerin hayata bakışını olumlu yönde etkiliyor. Bizler öğrencilerimizin eğitimlerinin okul duvarlarına sıkıştırılmasına karşı çıkıyoruz. Eğitimin sosyal hayatla iç içe gelişen bir süreç olduğuna inanıyoruz. Bu yıl ilk defa başladığımız bu programların mahiyetini geliştirerek ileriki yıllarda da uygulamayı planlıyoruz. NUN Okulları öğrencilerinin hayatın zorluklarıyla da tanışmasını istiyoruz. Yaşam boyu öğrenmelerini destekliyoruz. İlk paralarını kazanan öğrencilerimizin yüzlerindeki mutluluğu gördük. Velilerimiz de bu program vasıtasıyla çocuklarında yaşanan değişime şahit olduklarını bizlerle paylaştılar. Öğrencilerimizi bir yandan üniversiteye bir yandan da çalışmaya hayatına hazırlıyoruz.” dedi.

Öğrencilerin deneyim programı tecrübelerini arkadaşlarına ve öğretmenlerine anlattıkları sunumları ile programın çıktılarını değerlendirme imkânı bulan okulumuz yöneticileri, gelecek yıllarda bu tür uygulamaların çeşitlenerek devam edeceğini belirttiler.

 

Placeholder Placeholder Placeholder