10 Ağustos Ana Sınıfı ve İlkokul Kabul Süreci
Hemen Başvur
10 Ağustos Ortaokul ve Lise Öğrenci Kabul Sınavı
Hemen Başvur
Okul Tanıtım Turu
Hemen Başvur
NUN Okullarında Çalışmak İçin
Hemen Başvur

Çanakkale’den İstiklal Marşına

Lise NUN Buluşmalarımızın bu ayki konuğu ‘Çanakkale’den İstiklal Marşına’ başlığıyla Prof.Dr. Ali Satan oldu. Çanakkale’nin konum olarak öneminden başlayarak, İstanbul’a yakınlığının düşmanların hedeflerini gerçekleştirmek için kilit rol oynadığını anlattı. Çanakkale savaşına gelen İtilaf devletleri donanmasının gemilerinin isimlerine dikkat çekerek,  ‘İntikam’, ‘Zafer’, ‘Agamemnon’ gibi gemilerin mitolojiye ve bu devletlerin alt yapısını oluşturan değerlere bir gönderme olduğunu aktardı. Bu durumun devletlerin Osmanlı Devletine, Türklere bakış açısını ve kendilerini kimlik açısından nasıl konumlandırdığını görmekte önemli olduğunu belirtti.

En üst kuvvetlerin mücadele alanı olan Çanakkale’nin İstiklal Harbi ve İstiklal Marşı ile irtibatının insanların davalarına ve inançlarına güvenme noktasındaki önemine vurgu yapan Satan, Çanakkale Zaferi’nin bu görevi sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Ali Satan, şair, entelektüel ve karakter abidesi olmasının yanı sıra vatan ve millet hususunda bir görev adamı olan Mehmet Akif’in, Çanakkale’ye gitmeden bir gecede Çanakkale Şiirini yazmasının o hissi yaşamadan, milletle aynı duyguları paylaşmadan olamayacağını anlattı. İstiklal Marşı’nın da Türk milletinin değerler bütünü olduğunu ve milletin bu değerler etrafında birleştiğini aktararak 100. yılda bizim bu değerleri yeniden keşfetmemiz gerektiğine vurgu yaptı.

 

 

Placeholder Placeholder Placeholder